Kuchnia

pierogi,kluchy itp

Makaron z piersią z kurczaka, szpinakiem i fetą

Składniki:

350 g piersi z kurczaka

250 g sera typu feta

450 g mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży blanszowany)

200 ml słodkiej śmietany 18 % lub mleka

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka masła klarowanego

1 duży ząbek polskiego czosnku

sól

pieprz
makaron
opcjonalnie parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W tym samym czasie pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy tłuszcz i błonki a mięso kroimy w drobną kostkę.

Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, ściągamy na talerz.

Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę fetę. Ciągle mieszając smażymy mniej więcej 2 minuty. Dodajemy śmietanę lub mleko i podsmażoną pierś z kurczaka. Dokładnie mieszamy. Gdy śmietana się zagotuje, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z makaronem lub opcjonalnie ryżem lub kaszą. Możemy posypać odrobiną startego parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation