Kuchnia

słodkości

Nutelka

Składniki
CIASTO: 7 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka octu, proszek do pieczenia.
DODATKOWO: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki mąki ziemnaczanej, 2 żółtka, 2 cukry waniliowe, 1i1/2 kost. masła, puszka brzoskwiń, 2 galaretki, 400g Nutelli, płatek wafla tortowego, opak. biszkoptów.
DEKORACJA: 2 Śnieżki, 1i1/2 szkl. mleka, galaretka, starta czekolada.

Przygotowanie
1. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz ocet. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Przekroić na 2 blaty.
2. W troszce mleka roztrzepać żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do soku brzoskwiniowego dolać 1i1/2 szkl. wody i zagotować. Dodać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać, dodać wafel, wymieszać.
3. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarowac Nutellę, wyłożyć resztę kremu. Ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śnieżki ubić, dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Posypać startą czekoladą.
źródło: http://kuchnia.wp.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation