Kuchnia

Boze narodzenie

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)
Składniki:
100g zimnego masła
140g mąki pszennej
30g zmielonych migdałów
20g zmielonych orzechów laskowych
35g cukru
6 łyżeczek cukru waniliowego
szczypta soli
1 żółtko
około 70g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masło pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Kolejno uformować z ciasta wałek o około 8mm grubości.
Wałek pokroić na małe kawałeczki (wałeczki) o długości około 6- 7cm.
Każdy wałeczek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
Księżyce układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
02
Piec w nagrzanym piekarniku około 10-15 min. w temperaturze 180°C.
W miseczce wymieszać cukier puder i 4 łyżeczki cukru waniliowego.
Po upieczeniu zostawić na chwilę ciasteczka na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtaczać w przygotowanym cukrze. Pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation