Kuchnia

przydatne

ZUPA Z DYNIOWO- POMARAŃCZOWA NA MLEKU KOKOSOWYM

500g ulubionej dyni
1 marchewka
2 szalotki
garam masala (około 1 łyżeczki)
kurkuma (duża szczypta)
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
2 puszki wody (800ml)
1 źdźbło trawy cytrynowej*
1 duży kawałek korzenia imbiru
1 pomarańcza (miąższ + skórka)
płatki chilli lub szczypta ostrej papryki
sól wędzona (lub zwykła)
ocet balsamiczny

Do podania - uprażone na oleju ziarna dyni i słonecznika.

Dynię i marchewkę kroimy w duże kawałki, układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C, aż zmiękną.
W garnku na łyżce oliwy i odrobinie masła podsmażamy pokrojone w cienkie piórka (lub drobną kostkę) szalotki oraz posiekany czosnek.
Dodajemy kurkumę i garam masala i smażymy całość, aż wszystko nabierze przyjemnie intensywnego zapachu i aromatu.
Dodajemy mleko kokosowe i 2 puszki wody (odmierzamy wodę puszką po mleku).
Wrzucamy lekko rozgniecione źdźbło trawy cytrynowej oraz korzeń imbiru pokrojony w plasterki. Gotujemy całość 10 minut.
Dodajemy upieczoną dynię i marchewkę i gotujemy około 5 minut.
Na tarce do jarzyn ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy do garnka. Nożem usuwamy białą część skórki, a cząstki miąższu również dodajemy do garnka.
Zupę miksujemy w blenderze, przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy.
Dodajemy ocet balsamicznym sól i doprawiamy wedle uznania.
Podajemy z uprażonymi ziarnami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation