Kuchnia

Pieczywo

Mleczne bułeczki

Składniki na 10 bułek:

* 500 g mąki pszennej tortowej
* 10 g drożdży instant (1,5 opakowania)
* 300 ml mleka
* 60 g masła
* 2 żółtka
* 75 g cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
* 1 jajko
* 1 łyżka masła
* opcjonalnie dowolna posypka (np. mak lub sezam)

Mleko łączymy z masłem i podgrzewamy na małym ogniu tylko do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie do mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.

Mąkę łączymy z solą i drożdżami. Kiedy mleko wystygnie do temperatury ok. 40 stopni wlewamy je do mąki i dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie i dość lepkie ciasto (zdecydowanie nie polecam zagniatania za stolnicy - znacznie lepiej spisze się miska lub garnek, od których i tak ciasto nie będzie odchodziło). Po około 7-8 minutach zagniatania ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po około 15 minutach wyrastania smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i (jeśli macie ochotę) posypujemy sezamem lub makiem, a następnie odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.

Bułki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 16-18 minut (do zrumienienia).

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation