Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tortille | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
12 SZTUK
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu lub oleju kokosowego lub masła
2/3 szklanki wrzącej wody

PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i smalec lub olej kokosowy. Dodawać stopniowo wrzącą wodę (wlewać ją bezpośrednio na tłuszcz) i mieszać składniki widelcem. Połączyć je i uformować kulę. Wyrabiać przez ok. 3 minuty aż ciasto będzie gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę w temp. pokojowej.
Ciasto podzielić na 10 lub 16 równych części i uformować kulki, odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na 1 i 1/2 godziny, przykryć aby nie obeschły.
Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na bardzo cieniutkie placki. Kładać na rozgrzanej, suchej patelni. Po około 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znów pokryje się brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony.
Jeszcze raz przewrócić tortillę i jak tylko jej rozmiar się ustabilizuje, po około 15 - 30 sekundach, zdjąć z patelni i układać w stosik.
Usmażyć resztę placków jak wyżej, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni.
Aby łatwiej było zawijać tortillę z nadzieniem lub kroić ją na chipsy, usmażone tortille trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation