Kuchnia

kuchnia

ZUPA SZCZAWIOWA


Składniki:

Pół kurczaka (500 g)
4 pęczki szczawiu
Śmietana kremówka (kubek)
2 łyżki masła
1 marchewka
1 pietruszka
Koperek zielony do posypania
Sól
Pieprz
1 woreczek ryżu
Ugotowane jajka na twardo

Wykonanie:
Mięso z kurczaka opłukałam, pocięłam na mniejsze kawałki, zalałam wodą, posoliłam i wstawiłam do gotowania. Obrałam marchewkę, pokroiłam na małe kawałeczki, pietruszkę starłam na tarce i dodałam do rosołu.
Szczaw przebrałam, opłukałam, pocięłam na małe kawałki i usmażyłam na maśle.
Gdy rosół się ugotował, wyjęłam mięso, a do wywaru dodałam usmażony szczaw.
Następnie wlałam kubek śmietany kremówki, do smaku jeszcze dosoliłam i dodałam świeżo zmielony pieprz.
Ugotowałam jajka na twardo, oraz zaparzyłam woreczek ryżu.
Ryż dodałam do zupy (moja rodzina tak lubi). Gdy nalałam zupę na talerz dodałam ugotowane na twardo i przekrojone jajko.
Zupę posypałam pokrojonym koperkiem.

http://przepisyjoli.com/2015/05/zupa-szczawiowa/

http://przepisyjoli.com/2014/05/jak-ugotowac-jajko-na-twardo-porady-joli-podstawy-gotowania/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation