Kuchnia

Rybki

Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym


Składniki
2 porcje

2 filety śledziowe (ze słonej zalewy)
1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych
1/4 cebuli (najlepiej podłużnej) lub 1 szalotka, pokrojone w kosteczkę
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Zalewa:

1/3 szklanki oleju lnianego
1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru



Filety śledziowe opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.
Wymieszać składniki zalewy. W salaterce umieścić śledzie, pokrojone ogórki i cebulę, wlać zalewę, wymieszać, włożyć do słoika i wstawić do lodówki na 24 godziny lub na całą noc.
Wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation