Kuchnia

Z ciasta francuskiego

Francuskie ciasto Mille-feuille, przepis

1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 250 g
Ciasto francuskie wałkujemy na cienko, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze przekłuwamy widelcem, żeby zbyt nie nabrzmiało podczas pieczenia.
Przygotowanie ciasta
2.
W rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 170°C.

3.
Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przekrawamy na trzy równe części. Tradycyjnie robi się trój warstwowe ciasto i dwie warstwy kremu. Czasami ciasto tak napęcznieje, że daje nam to możliwość rozdzielić je na 6 warstw, zamiast trzech.

4. Przygotowanie kremu
żółtko jajka 4 sztuki • białko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 250 g
W misce mieszamy jajka z cukrem. Jedno białko odkładamy na bok na polewę.
Przygotowanie kremu
5.
mleko tłuste 3,5% 750 ml • laska wanilii 1 sztuka • skórka z cytryny 1 łyżeczka
W garnku podgrzewamy mleko z ziarenkami z wanilii i skórką z cytryny.

6.
Jak mleko będzie ciepłe a na wierzchu zacznie się tworzyć para, stopniowo wmieszamy trzepaczką przygotowane jajka z cukrem.

7.
mąka chlebowa pszenna T650 100 g
Powoli wmieszamy mąkę dawkowaną sitkiem. Kontynuujemy mieszanie aż do uzyskania gęstego kremu.

8. Przygotowanie polewy
białko jajka 1 sztuka • cukier puder 100 g • sok z cytryny ½ citróna
Polewę przygotowujemy ubijając cukier z białkiem z jajka i sokiem z cytryny.
9. Formowanie
Na spód dajemy warstwę ciasta a na nie nacieramy schłodzony krem. Kontynuujemy kładąc na przemian warstwę ciasta i kremu.
Formowanie
10.
Wierzch wykańczamy warstwą ciasta, które starannie wyrównujemy, tak aby polewa nie wyciekała. Polewamy cytrynową polewą po całej powierzchni.

11. Czekoladowy wzór
czekolada do gotowania 20 g • mleko tłuste 3,5% ½ dl • cukier kryształ 1 łyżeczka
Z niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, mleka i cukru przygotujemy gęstą, ale po schłodzeniu wciąż płynną polewę.
Czekoladowy wzór
12.
Z czekolady po ostygnięciu " rysujemy" strzykawką do polewy linie.

13.
Poprzecznym ruchem szpikulca wytwarzamy " ząbkowany" wzór.

14. Serwowanie
Po odleżeniu co najmniej 12 godzin w lodówce ciasto się łatwiej kroi .. ale kto by tak długo czekał ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation