Kuchnia

Przepisy

Szybki awaryjny chleb kempingowy z patelni
5 kopiastych łyżek mąki pszennej,chlebowej -jakiejkolwiek
1-2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1-2 łyżki siemienia lnianego
1-2 łyżki pestek słonecznika
200 ml kefiru,maślanki lub płynnego jogurtu
1 jako roztrzepane
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
trochę oleju do smarowania
opcjonalnie-1-2 łyżki mieszanki suszonych ziół

1. Wymieszać suche składniki: mąkę, płatki, otręby, proszek do pieczenia oraz sodę oraz sól
Dodać do suchych składników kefir lub maślankę i wymieszać dokładnie łyżką.
Dodać teraz ziarna czyli słonecznik i siemię,wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W zasadzie możemy dodać co tylko lubimy np. pestki dyni, orzechy lub suszone a nawet świeże zioła.
Rozgrzać patelnię na ogniu (może być żeliwny nie wysoki garnek lub cokolwiek np. pokrywka lub metalowy szpadel (byleby nie aluminiowy) posmarowaną olejem. Teflonowa patelnia nada w domowych warunkach. Cokolwiek mamy. Campingowe warunki mogą być ekstremalne.
Ciasto po wymieszaniu nie będzie ścisłe a wręcz trudno będzie wziąć je do rąk. Aby sobie to ułatwić obtoczyć obficie ręce w mące i tak ująć ciasto obtaczając je mąką z rąk. Wykonać szybko jeden duży placek lub porcjami dwa mniejsze aby ciasto nie zdążyło przykleić się do dłoni.
Ułożyć szybko placek na posmarowanej olejem patelni czy co tam mamy.
Zmniejszyć ogień w kuchence gazowej do minimum lub ułożyć na ruszcie nad niezbyt intensywnym żarem i "piec" go tak wolno ok. 5 minut. Placek przewrócić i "piec" z drugiej strony następne ok.5 minut.
Chleb zacznie pod wpływem ciepła powoli nieco wyrastać.
Awaryjny chleb gotowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation