Kuchnia

Pyszności

Kuleczki ryżowe z serem

Składniki:
szklanka ryżu
2 szkl. wody
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
1 łyż. posiekanej natki pietruszki
100 g sera żółtego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka tartej bułki
bułka tarta i jajko do panierki
olej do smażenia
Zagotowuję wodę na ryż (około 2 szklanki) wrzucam kostkę rosołową a jak się rozpuści to dodaję ryż. Gotuję (co jakiś czas mieszając) aż woda praktycznie cała się wygotuje. Rozgotowany ryż w garnku, w którym w zasadzie nie ma już wody odstawiam do schłodzenia. W tym czasie troszkę wody, która została w garnku wchłonie się w ryż, więc ryżu w ogóle nie trzeba odcedzać. Do ostudzonego (może być lekko ciepły) ryżu dodaję posiekaną pietruszkę, sól i pieprze, mąkę i łyżkę bułki tartej. Mieszam. Masa jest dość gęsta, ale to dobrze. Ser kroję w niewielką kostkę.
Formuję kulki w każdą z nich wciskam ser żółty. Następnie kulki obtaczam w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej. Na patelnię wlewam olej, troszkę rozgrzewam i smażę partiami kulki obtaczając je w trakcie smażenia tak by były rumiane z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation