Kuchnia

Przepisy na potrawy

Risotto z kurkami

Fot. Sławomir Smolarek
300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)

1 i 1/2 litra bulionu drobiowego

125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

200 g świeżych lub mrożonych kurek

1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część)

2 łyżki oliwy

4 łyżki masła

70 g startego sera typu parmezan

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Kurki opłucz i osusz (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je). Pora obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Podgrzej bulion, żeby był gorący.

W rondlu na 2 łyżkach masła przesmaż kurki przez ok. 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw.

W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z łyżką masła i przesmażaj pora, aż zmięknie (ok. 5 minut). Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić), a potem dolej wino i odparuj.

Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Po 5 minutach dodaj kurki. Dolewaj bulionu i mieszaj, aż ryż będzie miękki. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło oraz 2/3 sera, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z pozostałym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation