Kuchnia

Przepisy na potrawy

Bake&Taste: Budyń marchewkowy

kładniki
przepis podpatrzony na blogu Łasuch w kuchni; autorką jest Marta z bloga Jadłonomia; podaje z mini zmianami
1 szklanka mleka + 1/3 szklanki
1 duża marchewka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 - 2 łyżki cukru trzcinowego*
pół łyżeczki cynamonu


*za pierwszym razem dałam przepisowe dwie łyżki cukru trzcinowego, ale dla mnie okazały się zbyt dużą ilością - bardziej smakował mi z jedną (choć ja nie słodzę nawet kupnych budyni (i to tych bez cukru))

Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę - im będzie drobniejsza, tym marchewka szybciej zmięknie podczas gotowania.
Do średniego garnka wrzucić pokrojoną marchewkę i cukier, wlać szklankę mleka i dodać cynamon. Całość gotować na niedużym ogniu ok. 20-30 minut - aż marchewka będzie bardzo miękka. Kiedy już zmięknie, zdjąć garnek z ognia i, przy użyciu blendera, zmiksować wszystkie składniki na gładki krem. Garnek ponownie umieścić na małym gazie.
Następnie, w 1/3 szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, po czym wlać powstałą mieszankę do marchewkowego musu. Ciągle mieszając, gotować całość do powstania gęstego budyniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation