Ogród

przepisy i nie tylko

Smaki ogrodu: PIERŚ KURCZAKA ZAPIEKANA POD MARCHEWKĄ Z POREM

Pierś z kurczaka zapiekana w śmietanie jest delikatna i soczysta, a podsmażone warzywa dodają jej smaku i aromatu. To pomysł na prosty i szybki obiad, który wszystkich zachwyci smakiem. Polecam!

1 podwójna pierś z kurczaka
3 duże marchewki
1 duży por
1 cebula
250 ml śmietanki 30%
1 kulka mozzarelli (125 g)
sól, pieprz
olej

Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju ok. 5-10 min, aż lekko zmiękną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka rozcinamy na dwa cieńsze kawałki, aby otrzymać 4 porcje. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Na mięso wykładamy podsmażone warzywa, tak aby w całości je pokryły. Na warzywach rozkładamy mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry. Całość zalewamy śmietanką i pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation