Kuchnia

Ciastka

CIASTECZKA CHAŁWOWE Kobieceinspiracje.pl
Składniki (+/-30szt.):
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g chałwy np. waniliowej
3 łyżki śmietany
1 żółtko
dodatkowo około 40-50g roztopionej czekolady mlecznej/gorzkiej do ozdobienia ciasteczek



Wykonanie:
wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę, śmietanę oraz żółtko wkładamy do miski i zagniatamy z nich gładkie ciastko, które następnie zawijamy w folię i wkładamy na 20-30 minut do lodówki
po tym czasie na blacie posypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość około 2-3mm i wykrawamy np. gwiazdki , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
ciastka pieczemy około10 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170ºC
zimne ciastka dopiero polewamy roztopioną czekoladą .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation