Kuchnia

Stylowo jedzeniowo

Orzeszki
Składniki na około 100 orzeszków (po złączeniu).

Składniki na kruche ciasto:

400 g mąki pszennej
100 g skrobi ziemniaczanej
2 duże jajka
100 g cukru pudru
16 g cukru wanilinowego
250 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do otrzymania zwartej kuli ciasta. Można też ciasto wyrobić ręcznie: w większym naczyniu umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania kruszonki. Dodać resztę składników i szybko zagnieść.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki (wielkość trzeba wyczuć - zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki). Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić.

Krem orzechowy:

1 szklanka mleka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
3 żółtka (z dużych jajek)
szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej
230 g masła, w temperaturze pokojowej
3 łyżeczki likieru orzechowego lub rumu lub ekstraktu z wanilii
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
Mleko przelać do garnuszka i zagotować z połową cukru.

W misie miksera umieścić żółtka, sól, resztę cukru, wanilię - utrzeć do białości (używam końcówki miksera do ubijania białek). Dodać przesianą mąkę pszenną i ucierać dalej. Kiedy mleko się zagotuje przelać 1/3 do masy żółtkowej, zmiksować/utrzeć. Tak zahartowaną mieszankę przelać do reszty mleka w garnuszku i ugotować jak budyń - cały czas mieszając drewnianą łyżką, do zagotowania, pogotować przez 1 minutę. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia (w temperaturze pokojowej).

Masło utrzeć w misie miksera do utrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać wystudzony budyń (całość budyniu na jeden raz) i utrzeć do połączenia (przez około 5 minut). Na sam koniec dodać zmielone orzechy i zmiksować do połączenia.

Wykonanie

Orzeszki nadziać masą i łączyć w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation