Kuchnia

Na deser...

WEGANON: MIĘTOWE CIASTO CZEKOLADOWE PEŁNE ORZECHÓW

SKŁADNIKI:

Na spód:
- szklanka nerkowców
- pół szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki płatków owsianych zwykłych
- pół szklanki dowolnych musli
- 10 daktyli

Masa czekoladowa:
- 3 czekolady 100 g wegańskie
- krem kokosowy z 2 puszek mleka kokosowego
- 10 listków mięty + listki na wierzch
- pół szklanki orzechów ziemnych
- pół szklanki nerkowców
- syrop z agawy do posłodzenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu

- truskawki, borówki i jagody goji

WYKONANIE:

Spód:
- w malakserze zmielić nerkowce, słonecznik, płatki i musli na grubsze okruchy
- daktyle namoczyć w wodzie, odlać wodę i zmiksować na gładko
- połączyć składniki (masa powinna być zbita i trzymać się w jednym kawałku)
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać wierzch
- tortownicę wstawić na godzinę do zamrażarki

Masa:
- krem kokosowy zmiksować z miętą, przełożyć do garnka
- dodać połamaną czekoladę, cynamon, kardamon i podgrzać do rozpuszczenia się składników
- dodać syrop do smaku
- dodać orzechy i dokładnie wymieszać

- truskawki przekroić na pół i przyłożyć do ścianek tortownicy (powinny się przykleić)
- wlać masę i wyrównać wierzch
- ozdobić listami mięty, borówkami i jagodami goji
- ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation