Kuchnia

Desery

Skyrnik - czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-skyrnik-czyli-sernik-na-zimno-w-sloiczku-z-wisniami,nId,2477347#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Składniki
herbatniki maślane 50 g
masa kajmakowa/krówkowa 100 g
Śmietanka 30% (np. od OSM Piątnica) 300 ml
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny (np. od OSM Piątnica) 150g 3 szt.
żelatyna 30g
woda ½ szklanki
wiśnie mrożone 150 g
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana ok. 1 płaska łyżeczka
Sposób przygotowania
Masę kajmakową włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia. Około 2 łyżeczki lejącej masy przelać na dno słoiczków (lub do innego naczynia szklanego), a na górę wyłożyć drobno pokruszone herbatniki i delikatnie wcisnąć je w masę.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać
3 opakowania Jogurtu Skyr i dokładnie wymieszać wszystko razem mikserem.
W garnku zagotować 0,5 szklanki wody i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do momentu jej rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlać powoli do powstałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Tak przygotowaną masę sernikową przelać do słoiczków na wcześniej przygotowany spód z masy kajmakowej i ciasteczek.
Wiśnie włożyć do rondelka, dodać cukier i często mieszać na wolnym ogniu, aż do momentu ich rozmrożenia. Połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody i przygotować zawiesinę do zagęszczenia. Kolejno dodać ją do wiśni, gdy te zaczną się gotować. Odstawić rondelek, odczekać aż owoce ostygną i udekorować nimi serniczki.
Wstawić do lodówki na około 2 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation