DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

TORT BEZOWY
SKŁADNIKI
Beza:
6 białek jaj
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
Krem:
350 g serka mascarpone
300 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
Karmel:
5 łyżek cukru
1 łyżka masła
50 ml słodkiej śmietanki 30%
Dodatki:
100 g płatków migdałów
garść suszonych wiśni
3 łyżki esencji waniliowej
WYKONANIE
Przygotowanie deseru rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy za każdym razem do momentu rozpuszczenia się cukru. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blaszce układamy papier do pieczenia i rysujemy trzy okręgi o średnicy ok. 18 cm (możemy wykorzystać dwie blaszki). Pianę dzielimy na trzy porcje i nakładamy na okręgi. Staramy się rozprowadzić pianę równomiernie, jednak robimy to sprawnie i szybko. Piekarnik nagrzewamy do 150ºC i wstawiamy blaszki do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 120ºC i pieczemy przez pół godziny, następnie zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy bezy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy do całkowitego wystudzenia.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie karmelu. W tym momencie suszone wiśnie zalewamy esencją waniliową i odstawiamy. W małym rondelku podgrzewamy cukier. Powinien się rozpuścić, gdy jest już płynny, zaczynamy mieszać masę. Wyłączamy palnik i dodajemy masło. Mieszamy energicznie do połączenia składników. Śmietankę podgrzewamy chwilę i dodajemy ją do karmelu. Robimy to bardzo ostrożnie, gdyż karmel zaczyna mocno parować. Mieszamy bardzo szybko, ponownie włączamy palnik i podgrzewamy około 1 minutę. Masa powinna być dosyć rzadka, ale jednolita. Odstawiamy karmel w chłodne miejsce, następnie wstawiamy do lodówki na około pół godziny, powinien w tym czasie zgęstnieć.

Teraz przyszła pora na krem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ucieramy serek i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietanę. Delikatnie łączymy składniki łyżką.

Teraz możemy uprażyć płatki migdałów. Robimy to na patelni, podgrzewając ją i prażąc migdały przez około 5 minut, od czasu do czasu potrząsamy patelnią.

Blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia. Przygotowujemy talerz, na którym będziemy układać deser. Krem, wiśnie, płatki migdałowe i karmel dzielimy na 3 porcje. Na pierwszy blat wykładamy porcję kremu. Układamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi. Polewamy karmelem i układamy kolejny blat. Czynności powtarzamy. Tak przygotowane ciasto bezowe wstawiamy do lodówki. Tort bezowy podajemy schłodzony. Smacznego
kulinarne.info
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation