Kuchnia

mięsa

Włoska lazania


Przygotowanie: 35 min * zapiekanie: 45 min * 1 porcja: ok. 475 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 16 płatów lazanii




- 70 dag mięsa mielonego
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 szkl. bulionu
- 50 dag mozzarelli
- po 1 szkl. mleka i śmietany 18 proc.
- bazylia
- po czubatej łyżce masła i mąki
- pieprz
- sól
- olej

Sposób wykonania:
1. Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj mięso i mieszając, smaż, aż stanie się grudkowate. Dodaj koncentrat i szklankę bulionu. Przypraw czosnkiem solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Duś 10 min.

2. Z mąki i masła zrób zasmażkę. Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną. Mieszając zagotuj. Przypraw.

3. Odrobinę sosu rozsmaruj w formie, przykryj płatami makaronu, rozsmaruj 1/2 porcji mięsa, posyp odrobiną sera, polej sosem. Przykryj makaronem. Powtórz. Polej resztą sosu, posyp serem. Zapiekaj 45 min w temp. 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation