Kuchnia

⇒ KAWA 部 CIACHO ❤️ CZEKOLADA » ☕️ …✽

Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego - przyslijprzepis.pl

Składniki

Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
1,5 łyżki kakao
Masa homo:
500g serka homogenizowanego waniliowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
Mus truskawkowy:
1/2 kg truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo:
150 ml śmietany 36%
1/2 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania

1.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

2.

Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Studzimy. Zimny serek homogenizowany miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia.

3.

Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Mus przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki truskawkowe. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.

4.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation