Kuchnia

Ciasta

Ciasto pietruszkowe.

Przepis na foremkę o średnicy 22 cm.

Składniki:
120 g mąki ryżowej (3/4 szklanki)
90 g mąki owsianej (1/2 szklanki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonych goździków
szczypta soli
około 230 g drobno startej pietruszki - mniej więcej 3 sztuki
skórka starta z jednej pomarańczy
4 jajka - użyłam rozmiar L
160 ml miodu
160 ml oleju

wierzch:
200 g chudego twarożku - użyłam skyr
syrop klony lub miód do smaku - dałam 4 łyżki
skórka starta z jednej pomarańczy
50 g uprażonych orzechów laskowych

Wykonanie
Jajka zmiksuj aż się lekko napuszą, dodaj do nich olej i miód i miksuj przez kilka minut.
W tym czasie zmieszaj w misce wszystkie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy.
Dodaj mąkę do masy jajecznej i krótko zmiksuj,.
Dodaj tartą pietruszkę oraz skórkę z pietruszki i wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
Piecz w 180 stopniach przez około 55 -60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Twarożek posłodź do smaku miodem lub syropem klonowym, dodaj skórkę startą z pomarańczy.
Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, albo podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe orzechy ostudź, potem lekko posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.

Notatki
Mąkę ryżową i owsianą można zastąpić orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną.

Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 288 Tłuszcze: 17,3 g Węglowodany: 27,7 g Błonnik: 1,9 g Białka: 6,8 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation