Kuchnia

KULINARIA weki

KAPUSTA PYSZNA

1. Słój 4 litrowy

2. Średnia główka białej kapusty

3. Ananas

4. 2-3 marchewki

5. sól

Kapustę drobno szatkujemy, ananasa kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Kapustę wraz z ananasem ważymy, a otrzymaną wagę w gramach mnożymy razy 0,015, w ten sposób otrzymamy wagę potrzebnej soli, aby mieć pożądane 1,5% soli.

Na przykład: Dla 1,6 kg kapusty, marchewki i ananasa:

1600g x 0,015 = 24g

Czyli, aby mieć kapustę, zasoloną w stężeniu 1,5 %, należy odważyć 24 gramy soli.

Proste i zawsze się sprawdza.

Posoloną kapustę, ananasa i marchewkę, pozostawiamy na kilka godzin , aby lekko zwiędły i puściły sok.

Kiszonkę ubijamy w słoju, tak, aby pokryła się sokiem i czynność tą powtarzamy co jakiś czas dopóki się nie ukisi, można też czymś przycisnąć.

Kapusta jest gotowa do jedzenia, w zależności od temperatury pomieszczenia po tygodniu do dwóch, potem przechowujemy ja w lodówce.

Smacznego !

pozytywnie zakiszeni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation