Kuchnia

Przepisy

Składniki:
8 małych niedużych ziemniaków prosto z działki lub od lokalnego rolnika
Szczypiorek
Koperek
tymianek
Olej do posmarowania
Sól


Wykonanie:
Ziemniaki szorujemy i robimy na nich nacięcia. Najłatwiej zrobić to kładąc ziemniak na drewnianą łyżkę. Jej krawędź zatrzyma nóż, dzięki czemu nie będzie niebezpieczeństwa że przekroimy je na pół
Nacięte ziemniaki posypujemy solą, starając się aby dotarła we wszystkie szparki i smarujemy olejem.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i pieczemy ok. 35 min
Upieczone ziemniaki układamy na talerzu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Mogą stanowić dodatek np. do strączkowych kotlecików lub prezentować się jako odrębne danie.
http://www.ekoquchnia.pl/2017/09/proste-pieczone-ziemniaki-o-niskim-sladzie-weglowym-rewolucja-zywinieniowa-a-zmiany-klimatu/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation