Kuchnia

Kuchnia

Kopiec kreta:)

Składniki:
150 g margaryny
150 g mąki
150 g cukru
20 g kakao
3 jajka
2-3 łyżki likieru kawowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 aromat rumowy
500 ml śmietany kremówki
100 g startej czekolady
50 g cukru
2 opakowania zagęszczacza do śmietany
2 banany

Sposób przygotowania:
1. Margarynę wymieszać na kremową masę, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, aromat rumowy i jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy i wymieszać. Na końcu dodać likier kawowy i zamieszać.
2. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy i wygładzić. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
3. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodając usztywniacz i cukier. Dodać startą czekoladę. Odkroić wierzchnią część tortu i ją skruszyć, a dolną część wyrównać. Banany obrać i przekroić wzdłuż. Banany ułożyć na spodzie tortu. Śmietanę rozsmarować na torcie. Posypać pokruszonym ciastem. Tort odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation