Kuchnia

Słodkości

Babka Earl Grey

Składniki:
500g mąki
160g masła
200g cukru
4 żółtka
2 szklanki mocnej herbaty
160g rodzynek
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli
dodatkowo na lukier: pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny
babka herbaciana
Do miski wrzucamy 3 torebki dobrej herbaty earl grey i garść rodzynek. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i przykrywamy, żeby się zaparzyło. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, skórkę z cytryny i przesianą mąkę. Nadal ucierając dodajemy stopniowo zimną herbatę. Na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą formy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Babka earl grey jest bardzo delikatna, więc zalecam studzenie w foremce. Po wystudzeni możemy babkę polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation