Inne

Kulinaria

Placek czeski

50 dag mąki
1 jajko
szklanka cukru pudru
15 dag margaryny
7 dag miodu
przyprawa do pierników (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 3/4 szklanki mleka

Mąkę,proszek,sodę,szczyptę soli,cukier i przyprawę do pierników wymieszać.Margarynę roztopić z miodem i wystudzić,dodać do maki z przyprawami oraz jajko,dolewając po trochę mleko zagnieść szybko ciasto niezbyt tęgie.Podzielić na cztery części rozwałkować i upiec jednakowej wielkości blaty.Piec ok.15 min.w 200°C

KREM GRYSIKOWY

3/4 l. mleka
8 łyżek grysiku
kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru

Grysik ugotować na mleku na gęsto,wystudzić.Masło utrzeć z cukrem i stopniowo cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny grysik.Utrzeć na puch.

1/2 szklanki mocnej osłodzonej herbaty
słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
polewa czekoladowa

Blat skropić herbatą cienko posmarować powidłem i kremem grysikowym,czynność powtórzyć do wyczerpania składników,wierzch oblać polewą czekoladową odstawić do chłodu do następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation