Kuchnia

śniadanie, obiad, kolacja

Babka ziemniaczana

Babka:
2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych)
3 średniej wielkości cebule
250g boczku wędzonego
250g kiełbasy
2 jajka L
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
3 łyżki kaszy mannej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki słodkiej papryki

Sos koperkowy:
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
300ml jogurtu greckiego
sól, pieprz

1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę.
2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało.
3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, mąkę, przyprawy i przestudzony boczek, kiełbasę i cebulę. Dokładnie mieszamy.
4. Masę wykładamy do keksówki (ok. 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h.
5. Przygotowujemy sos koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Łączymy z jogurtem greckim, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sosem polewamy kawałki babki tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation