Kuchnia

Sałatki, surówki

saŁatka z kaszy kuskus, marynowanych pieczarek i ciecierzycy

składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
60 g kaszy kuskus
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki kukurydzy z puszki
4 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (odsączonej i opłukanej)
60 g marynowanego tofu *
1 ząbek czosnku
2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
8 małych pieczarek
zalewa do pieczarek- 1/4 szklanka octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli
dodatkowo sól i pieprz do smaku
pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. w pojemniku hermetycznym umieszczamy ocet, sól, pieprz, oregano, posiekany drobno czosnek. do zalewy wrzucamy pieczarki, zamykamy pojemnik i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. pieczarki wyjmujemy z zalewy (nie wylewamy jej). kaszę kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. dodajemy do niej szczypiorek, kukurydzę, pokrojone w kostkę tofu, ciecierzycę, pestki dyni i pieczarki. czosnek drobno siekamy, dodajemy do sałatki. sałatkę kropimy lekko oliwą, polewamy 1-2 łyżeczkami zalewy z pieczarek. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
zalewę możemy wykorzystywać do dressingów lub raz kolejny umieścić w niej surowe pieczarki.

* w wersji dla mięsożerców możemy dodać ulubiony ser pokrojony w kostkę np. cheddar
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation