Kuchnia

ciasta

Cygańskie Ścieżki


SKŁADNIKI:
Ciasto:
9 białek,
4 żółtka,
1,5 szklanki cukru,
1,5 łyżki cukru waniliowego,
1,5 szklanki mąki + 2 łyżki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka oleju,
1 łyżka kakao,
3 łyżki suchego maku,
1 opakowanie kisielu wiśniowego,
Masa:
400 g serka homogenizowanego waniliowego,
5 opakowań galaretek o różnych kolorach.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszam.
2. Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynam od środka i nakładam w to samo miejsce, tak aby powstały kolorowe kręgi. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam ciasto na dwa blaty.
3. Masa: Cztery galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Galaretki wylewam na płaskie naczynia i odstawiam do stężenia. Następnie kroję je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę miksuję z serkami homo. Do masy dodaję pokrojone galaretki i mieszam.
4. Masą przekładam upieczone placki. Ciasto schładzam 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószam je cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation