Kuchnia

przystawki+śniadania+kolacje

Uwielbiam gotować: Drożdżowe muffinki z nadzieniem pizza

Składniki na 28 muffinek:

600 g mąki pszennej
90 g masła
44 g drożdży świeżych
300 ml mleka
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
2 żółtka

Nadzienie:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
3 - 4 łyżki oleju do smażenia
2 - 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta chili
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 duża cebula
450 g pieczarek
300 g sera żółtego
puszka kukurydzy
kilka płatów konserwowej papryki


Do podania:

sos chili lub sos włoski Winiary


Ciasto: Drożdże rozcieram z cukrem i ciepłym mlekiem, dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiewam do dużej miski, dodaję żółtka, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Nadzienie: Cebulę obieram i kroję w kostkę, po czym podsmażam do zeszklenia na oleju na patelni. Następnie dodaję oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki. Trzymam na ogniu dotąd aż odparuje woda z pieczarek. Piersi z kurczaka myję, osuszam i kroję w niewielką kostkę. Oprószam przyprawą do gyrosa i obsmażam na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni. Do pieczarek z cebulą dodaję obsmażonego kurczaka, 4/5 osączonej z zalewy kukurydzy z puszki oraz drobno pokrojoną paprykę konserwową. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, chili oraz tymiankiem i oregano.
Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach. 3/4 startego sera dodaję do farszu, dokładnie mieszam (resztę sera pozostawiam na oprószenie wierzchu muffinek).
Wyrośnięte ciasto wałkuję na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki lub kubka o szerokiej średnicy wykrawam koła. Otwory w blasze na muffiny cienko smaruję olejem. Nakładam krążki ciasta i wylepiam nimi dno i ścianki otworów. Następnie napełniam farszem, wierzch posypuję resztą startego sera, papryką i kukurydzą. Piekę ok. 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation