Kuchnia

KULINARIA

Korzenne cytryny w syropie do herbaty
Rewelacyjny dodatek do herbaty kiedy na dworze hula wiatr, pada deszcz czy mrozi. Bardzo aromatyczne cytryny, które nadają herbacie korzenno-cytrusowego smaku. Przepis z gazetki " Domowe przetwory " sierpień 2015.

korzenne cytryny w syropie do herbaty

Składniki :

1 kg cytryn ( wyszorowanych i sparzonych lub z odciętą skórką )
10 goździków
2 anyże gwiaździste
1 kora cynamonu
500 g cukru
500 ml wody
16 plastrów imbiru

Wodę zagotować z cukrem. Następnie dodajemy anyż, cynamon, oraz goździki. Gotujemy 5 minut.

Cytrynę tniemy w plasterki.

Do wcześniej wyparzonych słoików ( najlepiej niewielkich ) wkładamy po 2 plastry imbiru i plastry cytryny, układając dość ściśle. Całość zalewamy gorącym syropem z przyprawami. Zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation