Kuchnia

takie tam

Zapiekanka mięsno-makaronowa z patelni FIT Kobieceinspiracje.pl

Składniki na ok. 6 porcji:
– 1 kg chudego mięsa wieprzowego
– 2 puszki pomidorów krojonych
– 2 szklanki wody
– 1 puszka groszku konserwowego
– 250g makaronu świderki (durum lub bezglutenowego)
– 100g mozzarelli mini, kulki pokrojone na połówki
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 3/4 łyżeczki chili
– 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
– sól, pieprz
– świeża bazylia, posiekana i listki

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu, aż mięso całkowicie się zetnie. Dodajemy krojone pomidory, koncentrat, oregano, paprykę słodką, wędzoną i chili, mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wsypujemy makaron, podlewamy wodą i dusimy przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie al dente. Dodajemy odsączony groszek i doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Na wierzch wykładamy połówki kulek mozzarelli, przykrywamy i dusimy około 3 minut, aż ser delikatnie się roztopi. Posypujemy posiekaną bazylią i dekorujemy jej listkami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation