Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

3 bit

Forma 32x21 cm:

Składniki:

ok. 400-500 g herbatników petit beurre
ok. 800 g kajmaku
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
750 ml śmietany kremówki 36 % + 2 łyżki cukru pudru + opcjonalnie łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie

Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Ciepły kajmak wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Budyń: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.

Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru, jeśli chcemy dłużej przechowywać ciasto warto dodać żelatynę. Wyłożyć na ciasto. Można posypać startą czekoladą lub podpieczonymi płatkami migdałowymi.

Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation