Kuchnia

Kruche ciastko

Strucla morelowo-wiśniowa

Składniki : 1/2 słoika konfitury Materne morelowa, 1/2 słoika konfitury Materne wiśniowa, 1/2 opakowania suchych drożdży, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka (temperatura pokojowa), 250g mąki, 50g masła, 2 jajka, szczypta soli.

Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże.Roztopione masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy do mąki i wlewamy mleko.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy prostokąt. 2 części smarujemy konfiturą Materne morelowa i zwijamy. Kolejne 2 części smarujemy konfiturą Materne wiśniowa i zawijamy. Do nasmarowanej blaszki masłem kładziemy 2 roladki (jedną z konfiturą wiśniową obok z konfiturą morelową) na to kładziemy kolejne dwie o rożnych smakach konfitury. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Strucle podajemy z lukrem lub posypaną cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation