Kuchnia

Kuchnia- zupy

Chłodnik z zaścianka

Składniki:

1 litr kefiru,
200g kwaśnej śmietany,
2 pomidory,
1 ogórek,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 pierś z kurczaka,
sól,
pieprz,
1/2 szklanki posiekanych ziół (koperku, natki, szczypiorku),
2 łyżki pestek słonecznika,

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Następnie usuwamy z nich miąższ i pestki i kroimy je w kostkę. Ugotowane jajka siekamy. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, odstawiamy go, a następnie odciskamy powstały sok. Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy ją na rumiano na patelni, studzimy. Mięso kroimy w drobną kostkę. Zioła siekamy. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, zioła, mięso i jajka, dodajemy zimny kefir i śmietanę. Dokładnie mieszamy i podajemy. Każdą z miseczek posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego ;)
Uwaga: Pierś z kurczaka można również upiec lub ugotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation