Kuchnia

słodkości

Tarta z bananami i polewą krówkową

Składniki:
Spód:
150g masła
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
Masa krówkowa:
50g masła
200g jasnego brązowego cukru
170ml śmietanki kremówki 30%
Nadzienie:
3 banany
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

tarta z bananami

Ciasto:
1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Wymieszać ze sobą składniki na spód i szybko zagnieść z nich ciasto (zrobiłam to rękoma). Rozwałkować je, podsypując trochę mąką, na okrąg o średnicy około 27-28cm i wyłożyć nim przygotowaną formę na tatrę. Ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut (lub na 15 minut do zamrażalnika).

3. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Masa krówkowa:
4. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło i cukier, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 15-20 minut, aż masa zgęstnieje (jeśli za bardzo zgęstnieje, proszę dodać troszkę śmietanki, postawić na ogień i rozmieszać). Masę odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.

tarta z bananami

5. Podpieczony spód posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem.

6. Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami.
Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation