Kuchnia

Przetwory

Dżem o smaku ciasta marchewkowegoNa pierwszy rzut idzie ciasto marchewkowe zamknięte w słoiku, dla fanów marchewkowego ciasta. Chociaż do konfitury nie dodawałam rodzynek (bo nie wszyscy u nas lubią takie małe rozgotowane "cosie" i zazwyczaj wydłubują je z sernika), myślę, że dżem będzie dobrze się sprawował jako przełożenie marchewkowego lub korzennego ciasta.

Składniki:

0,4kg marchewki
puszka ananasów, razem z zalewą
gruszka
szklanka cukru
około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw (użyłam mieszanki z goździkami, gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem...) jeśli nie macie mieszanki, użycie ulubionych korzennych przypraw
2 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie: rodzynki

Przygotowanie:

Ananasy kroimy, wrzucamy do garnka razem z zalewą. Marchewkę tarkujemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do ananasa. Sok z puszki po ananasach sprawi, że marchewka nie będzie ciemnieć. Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki, Gotujemy, aż marchewka zmięknie, a konsystencja będzie zadowalająca, w trakcie gotowania można użyć blendera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation