Kuchnia

Przetwory

SOS POMIDOROWY Z BAZYLIĄ

Składniki: dla 4 osób
500g dojrzałych pomidorów
1 cebula
75g masła
świeża bazylia
1 ząbek czosnku
sól ziołowa

Przygotowanie:
Pomidory wkładamy do dużej miski, zalewamy wrzątkiem,
czekamy chwilę aż skórka popęka, wyciągamy, obieramy ze skórki.
Kroimy je na mniejsze części.

W większym rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, czekamy aż się zeszkli.

Dorzucamy pomidory i gotujemy na małym ogniu około 20 minut,
aż sos ładnie zgęstnieje. Jeśli zacznie być zbyt gęsty dolewamy trochę wody.
Całość solimy, dodajemy ząbek czosnku.

Używając blendera miksujemy sos na gładką masę.
Przelewamy go przez sitko o drobnych oczkach /usuwamy pestki z pomidorów/.
Na końcu dodajemy posiekaną bazylię, ilość zależy od upodobań.
I gotowe, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation