Kuchnia

Smaki Italii

Torta del nonno


Skladniki na 8-12 kawalkow:

2 zoltka, rozmacone (do posmarowania ciasta z wierzchu)
4-6 lyzek orzeszkow piniowych
cukier puder do posypania

Kruche ciasto:
175 g masla, o temperaturze pokojowej
100 g drobnego cukru
2 zoltka
skorka starta z 1 pomaranczy
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 szczypta soli
250 g maki

Masa czekoladowa:
600 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady (o 60-70% zawartosci kakao), drobno posiekanej
2 zoltka
75 g cukru trzcinowego
1 lyzka maki pszennej lub ziemniaczanej
3 lyzki kakao
1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto: maslo zmiksowac z cukrem na gladka mase. Dodac zoltka, skorke z pomaranczy, ekstrakt waniliowy i sol, wymieszac. Make przesiac, dodac do masy, wymieszac. Nastepnie wyjac ciasto na blat posypany maka, krotko zagniesc. Podzielic je na dwie czesci (jedna czesc musi byc troche wieksza niz druga), uformowac dwie kule, kazda zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.

Wyjac z lodowki wieksza porcje ciasta i rozwalkowac ja mozliwie cienko na blacie posypanym maka (ja rozwalkowalam ciasto pomiedzy dwoma kawalkami foli spozywczej). Wylepic ciastem spod i boki formy do tarty z wyjmowanym spodem o srednicy 22 cm (ja robilam ciasto w tortownicy o srednicy 24 cm, wylepiajac boki tylko do polowy jej wysokosci). Ponakluwac ciasto widelcem i wstawic na 15 min. do lodowki.

Rozgrzac piekarnik do temp. 190°C. Wyjac forme z lodowki, przykryc ciasto folia aluminiowa, na wierzch wysypac groch lub fasole (chodzi o obciazenie ciasta, aby sie nie wybrzuszylo podczas pieczenia). Piec przez 15 min. Nastepnie usunac folie i fasole, przykrecic temperature do 180°C i podpiekac spod kolejne 10 min. Wyjac forme z piekarnika (piekarnika nie wylaczac) i odstawic aby ciasto lekko przestyglo.

Masa: mleko wlac do rondelka, wsypac posiekana czekolade. Postawic rodelek na ogniu i podgrzewac, az mleko prawie zacznie sie gotowac. Wowczas zestawic rondelek z ognia i odstawic na bok. W misce ubic zoltka z cukrem na puszysta mase, dodac make i kakao, wymieszac. Wlac gorace mleko, dokladnie wymieszac, przelac wszystko z powrotem do rondelka i podgrzewac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az masa zgestnieje (trwa to ok. 2 min.). Dodac ekstrakt z wanilii, wymieszac. Goraca mase wylac na podpieczony spod.

Pozostale ciasto rozwalkowac na okrag o srednicy nieco wiekszej, niz srednica formy. Przykryc ciastem mase, lekko dociskajac (zlepiajac) ze soba brzegi ciasta (niepotrzebne wystajace czesci ciasta odciac). Posmarowac wierzch rozmaconymi zoltkami, ponakluwac ciasto w kilku miejscach widelcem i posypac orzeszkami piniowymi.

Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic aby calkowicie wystyglo. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation