Kuchnia

CIASTA;)

Ciasto krówka z orzechami
Składniki:
Ciasto miodowe:
2 jajka
125 g zimnego masła
2 szkl mąki pszennej
2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy b/c
250 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 400g
orzechy włoskie ale-raj
Przygotowanie:
Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Każdą część ciasta osobno rozsmarować na papierze i upiec 3 placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem.
Warstwy ciasta:
placek miodowy
2/3 kremu budyniowego
placek miodowy
masa orzechowa
placek miodowy
1/3 kremu budyniowego
posiekane orzechy włoskie
Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć w zimne miejsce na 1-2 dni. Ciasto przed podaniem musi zmięknąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation