Hobby

ciasta

Kruchy placek z orzechami i bezową pianką Składniki:

3 szklanki mąki pszennej tortowej
6 jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła, zimnego
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
1 słoiczek dżemu, najlepiej kwaskowego, np. z czarnej porzeczki ( u mnie domowej roboty dżem wiśniowy )

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy sypkie składniki i masło zaczną się ze sobą łączyć dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części ciasta uformować w kule, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny, lub do zamrażalnika na około 1 godzinę.

Przygotować formę o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Jasną, największą część ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy, wyrównać i lekko uklepać. Posmarować grubą warstwą dżemu. Na dżem zetrzeć ciemną część ciasta, posypać równomiernie posiekanymi orzechami.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać pozostały cukier - 1 szklanka - łyżka po łyżce, cały czas miksując. Powinna powstać gęsta i lśniąca piana. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i zmiksować.

Ubite białka wyłożyć na warstwie orzechów, delikatnie wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą, jasną część ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Aby piana nie opadła, ciasto warto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Po całkowitym wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.Kobieceinspiracje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation