Kuchnia
Ciasta
GRUSZKOWY KRÓLEWICZ
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki zimnej wody.
Wykonanie:
Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier. Proszek do pieczenia wymieszać z wodą i połączyć z żółtkami - dodać do ubitych białek i wymieszać. Można mikserem na małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek - delikatnie wymieszać.
Przelać do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić.
Ciasto Kruche:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki płynnego miodu,
1 łyżka sody,
1 jajko,
120 g miękkiego masła,
150 ml kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut.
Masa Budyniowa:
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka,
2/3 szklanki cukru,
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżka esencji waniliowej,
2/3 kostki masła.
Wykonanie:
Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do niego Mleko z mąkami i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał. Jeśli zamiast cukru waniliowego używamy esencji - wlać ją dopiero po ugotowaniu budyniu.
Do gorącej masy włożyć masło i wymieszać do roztopienia masła i uzyskania gładkiego kremu.
Uwaga. Powstaje dość luźna masa, ale taka własnie ma być, więc proszę się nie przerażać :)
Owoce:
4-5 mocno dojrzałych gruszek,
3 łyżki miodu,
2 łyżki masła,
1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o grubości około półtora cm. Masło stopić na patelni, dolać miód i gruszki. Przesmażyć lekko na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać.
Ciasto składać w następujący sposób:
kruche
połowa gorącej masy budyniowej,
biszkopt,
gruszki,
reszta gorącej masy budyniowej,
kruche.
Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić je do następnego dnia, żeby kruche placki mogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami. Podawać polane polewą czekoladową lub dowolną inną :)
Widoczne na zdjęciach ciasto piekłam w kwadratowej formie 25 cm X 25 cm. Jeśli upieczecie je na większej, wtedy otrzymacie cieńszy, ale równie fajny placek :)
MA==