Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem - PRZEPIS - Mała Cukierenka
Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem
Składniki:
Beza:
10 białek
500g cukru
Krem:
750ml śmietanki kremówki 36%
260g lemon curd
(link do przepisu:
https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html)
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
skórka starta z 1-2 limonek
pestki z 2 granatów
5-6 łyżek płynnego naturalnego miodu
3/4 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem
Bezy:
1. Trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg, jeden o średnicy 27cm, drugi o średnicy 22cm i trzeci o średnicy 18cm.
2. Białka przełożyć do czystej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 4-5 minut.
3. Połowę piany z białek wyłożyć na papier z największym okręgiem i wyrównać (patrz FILM).
Na okrąg o średnicy 22cm wyłożyć połowę pozostałej bezy, wyrównać i na najmniejszy wyłożyć to, co zostało.
4. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 110C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z pastą waniliową. Dodać lemon curd, wymieszać. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać.
6. Największą bezę położyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Posypać około 1/3 pestek granatu i skórką z limonki. Przykryć średnią bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Posypać granatem i skórką z limonki. Nakryć ostatnią bezą i wyłożyć pozostały krem. Znów posypać granatem, skórką z limonki i polać płynnym miodem (patrz FILM), od razu podawać.