Święta i uroczystości

sałatki

Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem
(3-4 osoby, 30 minut, łatwe i tanie)

Składniki:
brązowy ryż – 100 g
brokuł – 150 g
mix sałat – 120 g
ser feta – 150 g
batat – 100 g
suszona żurawina – 50 g
ocet winny
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bataty obierz i pokrój w kostkę. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W dużej misce wymieszaj bataty i brokuły z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Następnie rozłóż równomiernie warzywa na blaszce i piecz 20-30 minut, aż będą miękkie. Kiedy warzywa się pieką ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i przygotuj sos winegret z trzech łyżek oliwy z oliwek, dwóch łyżek octu winnego, posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Wyjmij z piekarnika warzywa i poczekaj, aż wystygną. Na koniec wrzuć do dużej miski upieczone brokuły i bataty, dodaj mix sałat, brązowy ryż, ser feta i suszoną żurawinę. Polej wszystko sosem winegret i wymieszaj.

alepysznie/smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation