Inne

Spizarka pelna roznosci

Nalewka cytrusowo - miodowa

Pyszna nalewka o prawdziwie zimowych smakach.
Kto się pokusi na jej zrobienie niestety nie będzie mógł jej skosztować w święta bo nalewka musi długo dojrzewać.
Przy odrobinie cierpliwości można ją odłożyć do następnego roku ;-)
Przepis z książki Macieja Kuronia - "Wina , wódki , nalewki".
Zapraszam!

Składniki :
1 litr spirytusu
1 litr wody
100g skórek z cytryny i pomarańczy
500g miodu


Skórki kroimy w cieniutkie paseczki.
Bardzo ważne jest aby dokładnie wyciąć z nich białe albedo.
Wrzucamy je do dużego słoja i zalewamy spirytusem.

Szczelnie zamknięte odstawiamy na 14 dni potrząsając w tym czasie słojem kilkakrotnie.

Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie schładzamy do 40st.C.
Dodajemy miód i mieszamy.

Płyn ze słoja filtrujemy i mieszamy z syropem miodowym.

Odstawiamy na 2-3 dni i ponownie filtrujemy .

Następnie rozlewamy do czystych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation