Kuchnia

Pychotka.

Obłędne (choć dietetyczne!) ciasto czekoladowe
Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru brązowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego*
3/4 szklanki dobrego kakao w proszku
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki cynamonu w proszku
4 jajka, roztrzepane
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki soku jabłkowego
3 szklanki startej cukinii (ja użyłam jednej, bardzo dużej, wyszły prawie 4 szklanki)

* opcjonalnie można użyć 1 1/2 szklanki białego cukru


Polewa:

200g dobrej gorzkiej czekolady
200g gęstej śmietanki



Piec nagrzać do temperatury 170′C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.


Do większej miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kakao. Wymieszać z cukrem. Wlać jajka, olej i sok, powoli dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, wymieszać równomiernie.
Całość przełożyć do blaszki, wyrównać.

Piec ok 50 min (do czystego patyczka) – ja piekłam 45min


Śmietankę zagotować w rondelku, czekoladę posiekać. Rondelek zdjąć z ognia, wsypać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Posmarować wystudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation