Kuchnia

Jedzonko

Calzone

ciasto:
300 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
180 ml ciepłej wody,
12 g świeżych drożdży,
0,75 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cukru

Z podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Farsz - dowolny

piec w 200 stopniach ok. 25-30 minut lub do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation