Kuchnia

Jedzonko

Przepis na zapiekane ziemniaki na sposób gospodarski
Składniki na zapiekane ziemniaki na sposób gospodarski
1 kg ziemniaków

2 czubate łyżki mąki żytniej z pełnego przemiału (można także użyć zwykłej mąki pszennej, aczkolwiek aromat wtedy będzie delikatniejszy)
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki soli (lub trochę więcej, jeśli lubisz słone potrawy)
5 łyżek oleju
Przygotowanie dania zapiekane ziemniaki na sposób gospodarski

Reklama

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na dość duże kawałki. Ugotuj na parze do średniej miękkości - około 7 minut, lub w osolonej wodzie. Odstaw na kilka minut do odparowania.
Mąkę wymieszaj z oboma rodzajami papryki.
Ziemniaki skrop 4 łyżkami oleju, posyp mieszaniną mąki i papryki, wymieszaj, by równomiernie się pokryły. Przełóż do naczynia wysmarowanego pozostałym olejem. Ziemniaki powinny być w jednej warstwie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 20-25 minut, aż zaczną się wyraźnie brązowić na brzegach.
Podawaj gorące jako dodatek do pieczonych, smażonych lub grillowanych mięs, ryb oraz warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation