Kuchnia

Jedzonko

Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami
Składniki:
Kasza i warzywa
- 1/4 szkl. kaszy jaglanej + 3/4 szklanki wody
- 1 średnia cebula
- 150g cukinii wyszorowanej i pokrojonej w cienkie plastry
- ćwierć żółtej papryki
- szczypta suszonego chilli
- tymianek, bazylia, majeranek, sól, pieprz do smaku
Mięso
- 1 ogromny lub 2 duże ząbki czosnku
- filet z kurczaka (ok.200g)
- 1 łyżeczka miodu
- 0.5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- szczypta białego pieprzu
- 1.5 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:
Kroimy filet z kurczaka w małą kostkę. Umieszczamy w miseczce. Wciskamy do miseczki czosnek, dodajemy miód, mieloną paprykę, pieprz i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy zostawić mięso w marynacie na 2 godziny, może to też być cały dzień (wtedy dajemy wszystko do lodówki, miseczkę okrywamy folią). Gdy nie mamy czasu nawet obtoczenie w marynacie i w tej postaci usmażenie jej, także wystarczy, choć wynik nie będzie aż tak aromatyczny.

W garnku o głębokim dnie doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy w niej pod przykryciem kaszę jaglaną aż wchłonie wodę (ok. 13 minut). W tym czasie na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w krążki cebulę, plastry cukinii oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Delikatnie solimy i uważamy, aby warzywa się nie przypaliły. Gdy je delikatnie poddusimy, dodajemy zamarynowane mięso. Dusimy warzywa z mięsem, aż mięso będzie gotowe. Następnie dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy, chwileczkę smażymy i gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation